Se dizolva drojdia in 150 ml apa calduta, impreuna cu 1 lingurita zahar, lasand-o 10-12 minute, pana cand a facut spuma.
Se amesteca faina cu sarea si plantele aromatice.Se adauga drojdia si restul de apa calduta si se framanta bine.Se rastoarna aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina, apoi se framata, intinzand aluatul si pliandu-l de cateva ori pana cand devine omogen.Se pune intr-un vas presarat cu faina, se acopera si se lasa la temperatura camerei 1 ora, pana isi va dubla volumul.
Se rastoarna aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina, se aplatizeaza si se framanta 1-2 minute.Se imparte aluatul in parti (atatea cate vase se folosesc), apoi se modeleaza in forma de sfere mici si se pune cate una in fiecare vas – aluatul nu trebuie sa depaseasca jumatate din inaltimea vasului.Se pun vasele pe o tava si se acopera cu un prosop umed.Se lasa sa creasca la cald 45 minute, sau pana cand aluatul ajunge la marginea de sus a vasului.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 220ᵒC.Se coc painicile 15 minute, apoi se ung cu lapte si se coc inca 10-15 minute, pana cand au crescut si au capatat o culoare maronie.
Se scot painicile din cuptor si se lasa sa se raceasca in vase 15 minute.Se trece varful rotunjit al unui cutit pe peretele interior al vasului si se desprind painicile impingandu-le prin orificiul din fundul vasului.