Din simplitatea vietii de la tara,uneori folosita si la oras,va impartasesc traditia de la Ocnita, Jud.BN
Painea si placintele sunt facute de mama,cu ajutorul meu,iar colacii din prima poza, sunt facuti doar de mine!
Toate acestea au fost facute cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Ingredientele difera in functie de cate produse doriti sa faceti,eu am facut colacii dintr-un kg de faina neagra si inca 200 grame de faina alba, un praf de sare,un cub de drojdie si 2 maini hotarate sa framante :).Am lasat aluatul sa dospeasca peste noapte,apoi am framantat iar aluatul.Am impletit colacii,i-am uns cu ou si i-am dat la cuptor la 200 de grade.
Mama a facut placintele(la noi la Bistrita le spune 'coce'-Coca cu varza si Pasca la cea cu branza)
Coca(placinta) cu varza ingrediente: aluat de paine, o varza si-o ceapa,calite inainte( coapte in cuptor la 200 de grade)
Pasca cu branza: aluat de paine,branza de burduf/cas dat prin masina de tocat,oua,o cescuta de lapte si cam 2 linguri de gris,care se framanta branza cu ingredientele si se pune de-asupra aluatului format ca pt o pizza.Branza de unge cu un ou batut (se coace la cuptor la 200 de grade)