O paine traditionala decorativa din insorita Grecie, in care aromele mediteraneene sunt atat de evidente, maslinele negre, ceapa rosie si ierburile ii ofera o savoare de neuitat!
Se pot pregati doua paini mai micute sau o paine mare( cum am facut eu)
1. Cerneti faina si amestecati cu sarea in vasul de paine. Faceti o gropita la mijloc.
2. Intr-un vas mic amestecati drojdia cu jumatate din cantitatea de apa calduta, adaugati-o in mijlocul fainii cu restul de apa si uleiul de masline, amestecati pana obtineti un aluat moale.( S-ar putea sa mai aveti nevoie de una doua linguri apa calduta la framantat)
3. Framantati 8-10 minute painica, pana cand aluatul devine neted.
4.Acoperiti cu o folie unsa cu ulei de masline si lasati la crescut pana isi dubleaza volumul( in jur de o ora).
5. Rasturnati aluatul pe o suprafata infainata si taiati un sfert de aluat. Lasati-l deoparte si acoperiti-l cu ulei si folie.
6. Intindeti bucata mare de aluat in forma unui disc, presarati maslinele ceapa si ierburile in mod uniform pe suprafata aluatului. Adunati marginile spre centru si framantati.
7. Faceti doua painici sau una singura ca in imagine.
8. Asezati painea in tava pregatita in prealabil unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
9. Impartiti bucata de aluat in 4 parti egale si modelati-le in forma de fasii lungi de 60 cm. rasuciti-le si taiati-le in jumatate in cazul in care faceti doua painici.
Stropiti mijlocul fiecarei paini cu apa si aseazti doua bucati de aluat rasucit pe fiecare painica.
10.Acoperiti painica cu o folie unsa cu ulei de masline si lasati-o cam 45 de min la cadura sau pana isi dubleaza volumul.
11. Preincalziti cuptorul la 220 grade sau pe gaz treapta 7 .
12. Presarati faina pe paine si introduceti la cuptor 35-40 de min pana se rumeneste si suna a gol cand e batuta pe spate.
Asezati pe gratar la racit decorati cu crengute de maslin si serviti cu mare bucurie!