La multi ani Bucataras!!! Gaby a adus tortul, eu vin cu painea proaspata ... sa vedem cine aduce sarea? :))
Dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in putin lapte caldut si lasam 5 minute sa creasca.
Intr-un castron cernem faina. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia activata. Incepem sa framantam si adaugam laptele si apa caldute iar apoi sarea. Framantam pana se omogenizeaza ira la final adaugam untul topit, dar nu fierbinte.
Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana.
Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam la crescut, la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe blatul de lucru si framantam putin, pentru a scoate aerul. Dam aluatului o forma lunguiata si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Crestam cu un cutin foarte ascutit si lasam la crescut inca 15-20 de minute.
Coacem painica in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Scoatem painea pe un gratar si lasam la racit.