Postez astazi reteta mea cu nr 100 ...painea Pascala sau Pasca cum este denumita in Ardeal , in nordul Ardealului unde am avut norocul zic eu…. sa ma destept la viata. Este o paine traditionala, facuta rotunda si inalta, cu impletituri frumoase si cu branza rasa asezata generos deasupra. Este painea care care este regina cosului cu mancare pt cina de Paste care merge la biserica seara pentru a fi binecuvantata si rasare mandra din cos dintre ouale rosii si celelalte bunatati ce asteapta sa fie gustate dupa post.
Aluatul l-am facut cu masina de facut paine de aceasta data dar se poate face foarte bine si prin framantat manual, ascultand o priceasna bisericeasca si asteptand sa primim inca o data lumina , semn ca o sa avem puterea sa o luam de la capat inca o data si anul acesta.
In masina de paine am pus prima data apa calduta in care am dizolvat drojdia cu o lingurita de miere, am adaugat apoi uleiul si faina si sarea si am setat pe program de framantare si dospire.
Dupa ce este dospit aluatul in modelam intr-o bula rotunda si il punem in tava rotunda inalta, pana avem 2/3 din tava. Daca aveti tava mai mica puneti doar jumatate din cantitatea de aluat. Dupa aceea modelam mici suluri impletite cu care facem o coroana si decoram in mijloc cu alte bucatele de aluat rasucite dupa inspiratie.Facem niste crestaturi mici pe fiacare cadran sa nu se crape painea la copt, pensulam painea cu ou batut bine cu sare in prealabil si presaram generos branza. Se poate face chiar un cuib de branza in mijloc dar eu prefer sa presar doar deasupra.
Se mai lasa la dospit minim 45 de minute . Se coace la cuptorul incins la 210 grade, cu o tava de protectie sub tava cu painea si cu apa in acea tava ca sa iasa crusta crocanta. Eu o las 15 minute la 210 grade si apoi scad la 190 si o las inca 30-45 minute sa se faca bine si sa nu se arda deasupra, fiind inalta necesita un timp mai mare de coacere. Nu am decat pozele cu painile gata facute si de anul trecut pe cand nu aveam acest blog, promit sa revin si cu mai multe poze dupa operatiunea de anul acesta .
Este o paine foarte gustoasa, cu o aroma aparte care se pastreaza foarte bine.
Poate fi de asemenea un cadou binevenit pentru un prieten drag, de obicei fac mai multe si ofer si prietenilor ca si dar de Paste. Impodobeste masa intr-un fel aparte, cei care fac aceasta paine stiu despre ce vorbesc, celor care nu au incercat-o inca le sugerez sa o faca macar o data.
1
Coaceti la temperatura mai mica si puneti o tava cu apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta
2
Faceti mici incizii pe aluta inainte de a se lasa la dospit ca sa nu se crape la copt