Paine Pascala

de Sylvia in Piine, 30 Mar 2010 | 26624 vizualizari

 

Postez astazi reteta mea cu nr 100 ...painea Pascala sau Pasca cum este denumita in Ardeal , in nordul Ardealului unde am avut norocul zic eu…. sa ma destept la viata. Este o paine traditionala, facuta rotunda si inalta, cu impletituri frumoase si cu branza rasa asezata generos deasupra. Este painea care care este regina cosului cu mancare pt cina de Paste care merge la biserica seara pentru a fi binecuvantata si rasare mandra din cos dintre ouale rosii si celelalte bunatati ce asteapta sa fie gustate dupa post.

 

INGREDIENTE

  • Pentru o Pasca mare avem nevoi de
  • 1 kg de faina de tip 55 in Franta sau faina de paine in Romania ( daca aveti tava normala de tort este suficient si 750 de grame ) ,
  • 350-400 ml apa calduta,
  • 50 grame de drojdie proaspata,
  • o lingurita de sare,
  • o lingurita de miere sau zahar brun,
  • 2-3 linguri de ulei ( de masline bio pun eu ), 
  • un ou pentru pensulat la final,
  • 100 grame de branza sarata ( puteti pune telemea, cas proaspat ras sau orice branza preferati sarata ).
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine Pascala:

    Aluatul l-am facut cu masina de facut paine de aceasta data dar se poate face foarte bine si prin framantat  manual, ascultand o priceasna bisericeasca si asteptand sa primim inca o data lumina , semn ca o sa avem puterea sa o luam de la capat inca o data si anul acesta. 

    In masina de paine am pus prima data apa calduta in care am dizolvat drojdia cu o lingurita de miere, am adaugat apoi uleiul si faina si sarea si am setat pe program de framantare si dospire.

    Dupa ce este dospit aluatul in modelam intr-o bula rotunda si il punem in tava rotunda inalta, pana avem 2/3 din tava. Daca aveti tava mai mica puneti doar jumatate din cantitatea de aluat. Dupa aceea modelam mici suluri impletite cu care facem o coroana si decoram in mijloc cu  alte bucatele de aluat rasucite dupa inspiratie.Facem niste crestaturi mici pe fiacare cadran sa nu se crape painea la copt, pensulam painea cu ou batut bine cu sare in prealabil si presaram generos branza. Se poate face chiar un cuib de branza in mijloc dar eu prefer sa presar doar deasupra.

  Se mai lasa la dospit minim 45 de minute . Se coace la cuptorul incins la 210 grade, cu o tava de protectie sub tava cu painea si cu apa in acea tava ca sa iasa crusta crocanta. Eu o las 15 minute la 210 grade si apoi scad la 190 si o las inca 30-45 minute sa se faca bine si sa nu se arda deasupra, fiind inalta necesita un timp mai mare de coacere.  Nu am decat pozele cu painile gata facute si de anul trecut pe cand nu aveam acest  blog, promit sa revin si cu mai multe poze dupa operatiunea de anul acesta .

  Este o paine foarte  gustoasa, cu o aroma aparte care se pastreaza foarte bine.

  Poate fi de asemenea un cadou binevenit pentru un prieten drag, de obicei fac mai multe si ofer si prietenilor ca si dar de Paste. Impodobeste masa intr-un fel aparte, cei care fac aceasta paine stiu despre ce vorbesc, celor care nu au incercat-o inca le sugerez sa o faca macar o data.

TIPS-URI

1

Coaceti la temperatura mai mica si puneti o tava cu apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta

2

Faceti mici incizii pe aluta inainte de a se lasa la dospit ca sa nu se crape la copt

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Pascala" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Impletituri pufoase cu lapte