Am găsit o reţetă pe o tavă cumpărată şi am încercat-o, e foarte aromată şi gustoasă.
Cerne făina. Amestecă drojdia cu zahărul şi 5 linguri de apă călduţă. Lasă până se dublează volumul.
Cu restul de apă şi cu sarea bate ouăle. Adaugă untul, unsoarea, chimenul şi frământă. Dacă aluatul se lipeşte, mai adaugă 1-2 linguri de făină; dacă e prea tare, puţină apă.
Lasă la dospit 30 de minute, acoperit, la loc mai călduţ.
Unge o tavă de pâine cu unt. Preîncălzeşte cuptorul la 225 de grade.
Frământă iar aluatul si pune-l în formă. Lasă-l la crescut până se dublează volumul. Fă nişte tăieturi cu un cuţit udat în apă.
Coace la foc mare(nr.4) 10 minute, apoi micşorează la 175 de grade(nr.2) şi mai coace 60 de minute.
Scoate pâinea si acoper-o cu un şervet până se răceşte.
Forma are 35 cm.
1
Se poate folosi drojdia uscată; în acest caz se amesteca făina cu drojdia uscată şi se lasă 15 minute aşa, apoi se adaugă restul ingredientelor.