Este reteta de paine de baza a lui Jamie Oliver, un bucatar senzational, chiar merita sa o probati este absolut delicioasa...
1. Dizolvati drojdia( sau mierea) in jumatate din cantitatea de apa calduta.
2. In vasul de framantat paine , cerneti faina si faceti apoi o gropita in mijlocul ei. Adaugati si sarea pe margine.
3. Turnati in mijloc amestecul de drojdie si zahar si prin miscari circulare incorporati ingredientele uscate pana ce aluatul capata forma. Aluatul trebuie sa fie moale.( anumite tipuri de faina pot avea mai multa nevoie de apa asa ca nu va fie frica sa potriviti cantitatile).
4. Framantati, intindeti, turtiti, strangeti aluatul timp de 5 minute. Acest lucru dezvolta structura aluatului si a glutenului.
Daca aluatul se lipeste de maini frecati-le cu putina faina.
5. Pudrati-va usor mainile si dati o forma rotunda aluatului. Lasati-l la crescut si crestati-l cu un cutit--aceasta ii va permite aluatului sa se destinda si sa dospeasca mai repede.
6. Lasati aluatul sa isi dubleze volumul la un loc cald in bucatarie acoperindu-l cu o folie daca doriti sa grabiti dospirea.
Acest proces desavarseste aroma fainii si ar trebui sa dureze intre 40 de minute si o ora si jumatate in functie de conditii.
7. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul framantam pentru a doua oara timp de un minut scotand tot aerul afara.
8. Dam aluatului forma dorita, rotunda, plata, de paine umpluta tot ceea ce doriti si lasati-l sa dospeasca pentru a doua oara pana isi dubleaza volumul.
9. E timpul sa coacem painea. Puneti painea foarte atent fara sa o bruscati in cuptorul incins la 200 grade pentru 30 de minute.
10. Puneti painea pe o polita sa se raceasca complet inainte de a o taia.
O sa va placa la nebunie aceasta paine.
Retetea din cartea Jamie Oliver - Bucatarul se dezbraca de secrete volumul 4 Jurnalul National