Paine de casa

de Retete cu Margareta Cismasiu in Piine, 6 Noi 2014 | 5438 vizualizari

 

Aceasta retata este mai mult o regula generala cum se face painea.De la ea deriva celelalte retete de paine cu cartofi,de secara,paine neagra,cu seminte.
Nu pot sa nu ma gandesc la bunici si la mirosul de paine calda,coapta in cuptor cu lemne.E minunat sa ai un asemenea cuptor.Al meu,deocamdata,e in stadiul de proiect.Pana va fi realitate,coc painea in cuptorul de la aragaz.Creste la fel de frumos si gustul e acelasi desi aroma de foc cu lemne e inconfundabila.

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 500ml apa calduta,
  • 14 gr drojdie uscata,
  • 4 ling ulei,
  • 1 lingurita zahar,
  • sare.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia. Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.

Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine aluatul.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen,moale,care nu se lipeste.Se mai framanta cateva minute aluatul pe masa infainata.Bolul in care s-a preparat aluatul se unge cu ulei sau se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca la loc clad,ferit de curenti de aer. Dupa 1-2 ore,cand si-a dublat volumul,aluatul se scoate din bol,se framnata pe masa infainata si se mai lasa sa stea 10-15 min dupa care se portioneaza ,se pune in tavi unse cu ulei si se mai lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa ocupe doar 1/3 din tava pentru a putea creste. Se da la cuptor,la temperatura medie,pana creste si se rumeneste frumos.E gata cand,daca loviti cu unghia in coaja,suna a gol.

Se scoate din tava,se unge cu apa rece si se acopera cu un servet.

De recomandat sa se serveasca dupa ce s-a racit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (12)

Rocsi 1

07.11.2014, 21:07

Imi place painica de casa

Retete cu Margareta Cismasiu 1

08.11.2014, 00:06

Gabri 1

11.03.2015, 02:17

FOARTE BINE ARATA ,DAR IN LOC DE DROJDIE USCATA .CAM CAT SE PUNE DROJDIE PROASPATA?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pâine de casă