Din seria "gluten free", va prezint o noua reteta pt. persoanele cu intoleranta la gluten, si nu numai. Am descoperit ca o cura de 1-2 saptamani fara gluten poate face minuni, realmente, pt. sanatatea noastra. Cel mai bine ar fi daca am putea evita glutenul cat mai mult si pe termen cat mai indelungat, dar e bine si-asa, din cand in cand. Doar vine vacanta si vrem sa fim in forma maxima, nu? Si asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa renuntam la paine...doar mai facem ceva vraji pe ici, pe colo :)
Se pregateste oala de lut, umpland-o cu apa si lasand-o asa 1 ora, ca sa aiba timp sa se umfle (daca oala dvs. de lut este emailata, cum e a mea, nu mai e nevoie de acest procedeu).
Se coace faina de hrisca intr-o tigaie teflonata, pe aragaz (acest procedeu este optional--eu am facut acest lucru, deoarece am citit ca in acest mod, hrisca primeste o usoara aroma de ciocolata--intr-adevar, pare mai gustoasa)
Drojdia si mierea se dizolva, amestecandu-le cu 400 ml apa calduta. Se adauga faina integrala de orez, faina de hrisca, faina de linte ( datorita lintei rosii, aluatul meu a devenit roscatiu) si sarea si se amesteca pana se formeaza un aluat omogen. Aluatul se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti, acoperit cu un prosop umed, pana se mareste vizibil (90-120 min)
Aluatul se framanta usor cu mana timp de 1-2 minute pe o suprafata de lucru pudrata cu faina de hrisca. Se adauga semintele de susan, in si floarea-soarelui.
Se usuca oala de lut(daca a fost umpluta cu apa) si se unge cu putin unt. Se pune aluatul in oala si se presara cu seminte.
Cuptorul se preincalzeste la 50 grade, apoi se opreste. Se introduce oala cu aluat in cuptor si se mai lasa la crescut.
Dupa ce painea a mai crescut, se introduce in cuptor un vas cu apa neacoperit, se porneste cuptorul la 200 de grade si se coace painea, pana trece testul scobitorii (aprox. 50-60 min).
Painea se scoate lasa la racit, apoi se scoate din forma. Se serveste in max. 3 zile, apoi se acreste.
Enjoy!