Daca tot am achizitionat cam multa faina am trecut pe paine de casa.Nu de alta, dar vine vara si nu o sa mai pornim cuptoarele.
Aluaturi de casa
Cernem intr-un vas faina de grau si cea de secara si adaugam taratele.
Amestecam apa cu laptele batut astfel incat amestecul sa fie caldut. Facem o adancitura la mijloc in care punem drojdia dizolvata in putina apa calduta, sarea si zaharul.
Turnam cate putin din apa cu laptele batut si framantam un aluat nelipicios. Spre sfarsitul framantarii adaugam uleiul. Daca este nevoie mai adaugam putina faina. Cand aluatul este gata adaugam semintele si omogenizam. Acoperim vasul si lasam painea la crescut pana isi dubleaza volumul.
Pe un blat infainat punem aluatul si il modelam. Punem aluatul intr-o forma de cozonac tapetata cu hartie de copt, acoperim si lasam din nou la crescut. Cand painea si-a dublat volumul ungem painea cu apa cu ajutorul unei pensule si presaram seminte.
Dam painea la cuptorul preincalzit la foc iute pana se rumeneste frumos.