Reteta acestui aluat am "furat-o" de la Merisor si o folosesc des la sandvisuri si chiar si la pizza. M-am gandit sa fac si o paine de data aceasta si a iesit foarte gustoasa!
Se cerne faina si se amesteca cu drojdia. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute. Se formeaza o adancitura in mijlocul fainii si se pun oul, sarea, zaharul si otetul. Untul si laptele se pun intr-o craticioara si se incalzesc pana cand se topeste untul, apoi se toarna peste faina. Se framanta totul pana cand se obtine un aluat nelipicios (eu am mai adaugat 20-30 g de faina pentru a desprinde coca de pe maini sau puteti sa va ungeti mainile cu ulei). Se unge o tava detasabila cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se pune aluatul in forma de bila in tava si se taie deasupra in cruce. Se lasa sa creasca la loc cald, acoperit cu o folie si cu un prosop. Cand aluatul a crescut suficient, se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se introduce tava la cuptor pana cand painea se rumeneste frumos, apoi se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop si se lasa sa se raceasca.