Pentru ca de cateva zile suntem raciti cu totii, Miruna mai rau ca are si amigdalita, febra, nas infundat .... pana si cainele stranuta, nu prea am mai cucinat cu chef de viata.
But still.... am facut o paine numai buna pentru un ceai caldut de menta, in cazul nostru. Painea asta, dragilor, poate fi luata drept chec aromat, dar pentru ca are o consistema mai tepoasa asa, de paine neagra :P, pentru ca merge super bine unsa cu putintel unt...mmmm.....am hotarat ca Paine cu mirodenii sa fie, pentru ceai! sau cafea? hmmm...decideti voi :))
Mai intai incalziti cuptorul la treapta 3/170C si ungeti o tava de chec cu unt si tapetati cu faina. Intr-un bol potrivit, puneti firele de sofran si turnati deasupra 2 linguri apa fierbinte, lasand sa stea 10 minute.
Intr-un alt bol, de data asta mai marisor, puneti faina cernuta, praful de copt, alunele/nucile tocate, coaja de protocale, cuisoarele, scortisoara, stafidele, sarea si aestecati.
Peste sofranul racorit adaugati un ou batut bine, gemul de gutui/caise, si laptele si amestecati. Apoi adaugati totul peste bolul cu ingredientele solide si amestecati cu o lingura pana la omogenizare completa.
Turnati compozitia in forma gata pregatita si predati cuptorului incisn pentru fix o ora si 15 minute. Puteti face si testul cu scobitoarea, dar va fi painita aromata va fi gata coapta in termenul dat. Lasati sa se raceasca in forma cam 10-15 minute, dupa care o scoateti pe un gratar. Lasati-o sa se raceasca aproape complet si apoi taiati in felii potrivite.
Serviti ca atare sau unsa cu putintel unt, la o cana de ceai sau de cafea...sau lapte...cum doriti. o puteti pastra pentru maxim 4 zile inchisa intr-o cutie ermetic.
V-am pupat si ma duc sa mai iau o aspirina.
Pofta buna!