Acceptand provocarea bucatarasului si descoperind ca ingredient secret maslinele, m-am gandit sa incerc si eu o reteta de paine si bine m-am gandit, ca tare buna a iesit.
Si sa stiti ca eu am framantat-o cap-coada, doar ingredientele au fost masurate de cine se pricepe mai bine :D
Se cerne faina intr-un vas si se face o adancitura la mijlocul ei unde se pun drojdia si zaharul.
Se adauga putina apa calduta peste drojdie si zahar si se amesteca pana acestea se lichefiaza, apoi se acopera vasul si se lasa 8-10 minute, sa se activeze drojdia.
Apoi se adaugă, treptat, ulei, restul de apa in care s-a dizolvat sarea si se amesteca, adaugand si faina de pe margini.
Se framanta un aluat ferm, mai intai in vas, apoi pe masa de lucru pana se omogenizeaza si nu se mai lipeste de maini, apoi se pune inapoi in vas, se acopera cu un stergar si se lasa 40-45 de minute sa se dospească.
Se indeparteaza samburii de la masline, apoi se feliaza in rotocoale, iar mozzarella se da pe razatoarea mare.
Se intinde aluatul crescut in doua foi mai subtiri, se presara peste ele mozzarella si maslinele feliate si se ruleaza strans.
Se taie rulourile in bucati de aproximativ 4 cm care se modeleaza in maini sub forma rotunda, urmarind ca ingredientele de umplutura: mozzarella si maslinele sa fie invelite in aluat.
Se aseaza intr-o tava rotunda, de 24 cm, la distante mai mari, se acopera cu un stergar si se lasa la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Se ung apoi cu galbenus de ou diluat cu putina apa si se presara putin chimen deasupra, apoi se da tava la cuptor pentru 35-40 de minute, sau pana se rumeneste bine painea.
A iesit foarte buna, s-a mancat calda, asa simpla.
1
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C, cu cel putin 10 minute inainte de a introduce painea in cuptor.