Paine bruna

de mihaelar63 in Piine, 13 Mai 2015 | 5428 vizualizari

 

De mult timp am aceasta paine in proiect . Am prins ideea dintr-o emisiune TV numita ,, Arta si gastronomie '' . Realizatorul s-a dus la un brutar sa-i reconstituie o reteta dupa un tablou olandez din secolul XVI .Am sa mai prepar aceasta paine dar respectand pasul de a face dospeala inainte . Ma asteptam la o paine mai plina , mai rustica dar cred ca am exagerat cu drojdia , am uitat si de rolul berii care contine drojdii . Painea mea bruna este foarte pufoasa si bine crescuta , atat de buna incat o poti servi in loc de gustare / prajitura :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina secara
  • 1 kg faina integrala
  • 2 pliculete drojdie uscata [ 14gr]
  • 5 gr drojdie proaspata
  • 1l bere neagra
  • 300 ml apa calduta
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine bruna:

  1. Am pus faina intr-un vas incapator .
  2. Am amestecat drojdiile cu putina apa calduta , miere si putina faina .
  3. Am facut o adancitura in mijlocul fainii si am pus amestecul cu drojdie . Am lasat 10 minute pana acesta a inceput sa lucreze bine .
  4. Am framantat bine adugand berea si apa in mijloc si aducand faina de pe margini pentru amestecare .
  5. Am lasat aluatul sa dospeasca in apropierea aragazului unde gateam . In mai putin de o ora si-a dublat volumul .
  6. Am framantat din nou aluatul . Jumatate l-am pregatit chifle [ le-am format cu mainile unse cu ulei . Jumatate am facut doua paini frumoase la tava . Tavile le-am tapetat cu hartie de copt pulverizata cu putin ulei .
  7. Am presarat deasupra putina faina integrala care a format o cojita crocanta delicioasa .
  8. Am copt  in medie 30 minute- chiflele  [ asta in functie de cum va coace cuptorul ] si 40 minute painea .

TIPS-URI

1

Faina si lichidul pentru framantare sa fie caldute , din timp aduse in bucarie , astfel painea va dospi mai rapid .

2

Daca doriti o paine mai vartoasa reduceti cantitatea de drojdie si putin din lichid .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine bruna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine Wassa