Paine alba

de Laly in Piine, 4 Mai 2012 | 5609 vizualizari

 

Am gasit o reteta minunata de paine fara framantare,moale,pufoasa si foarte aerata.O bunatate.

 

INGREDIENTE

  • 750 gr faina normala(tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta,nu fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine alba:

Intr-un castron mai mare se amestecăm  faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizam drojdie proaspătă, o dizolvam în 100 ml de apă caldă din cei 600 ml prevăzuţi iniţial, şi o adăugam în faină odată cu restul apei. Amestecăm vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncam puţină făină peste aluat şi acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Lasăm la crescut aluatul circa 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios şi plin de bule de aer.

După ce aluatul a crescut, încălzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinţa să lipească, punem hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau incingem  vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură sau spatula, dezlipim aluatul din castronul în care a stat la crescut şi il  răsturnam în recipientul în care îl veţi coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c. 

Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

iry-gabriela 1

05.05.2012, 15:51

ce painica frumoasa

Valclaudia 1

25.12.2013, 21:15

voi incerca si eu painica asta!

Rahela Velicu 1

26.06.2021, 10:47

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciocolată albă de casă cu nuci și merișoare - Desertul delicios și aromat

pe 04.10 la 17:37

Portokalopita - Rețeta grecească de plăcintă aromată, cu portocale

pe 04.10 la 16:54

Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

pe 04.10 la 14:56

Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne

pe 04.10 la 14:50

Creveti Prajiti in Baie de Ulei – Reteta Simpla si Rapida pentru Creveti Crocanti

pe 04.10 la 14:44

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine rapida (fara framantare)