Aluatul se face framantand toate ingredientele, mai putin untul, exact ca la paine. Se lasa la loc cald sa dospeasca vreo 2 ore. Se intinde o foaie pe masa si se unge cu o parte din untul moale, la temperatura camerei. Se ruleaza apoi strans aluatul sul, se rasuceste ca o cochilie de melc si se lasa la frigider cel putin o jumatate de ora. Eu am lasat o ora.
Se scoate apoi si se intinde iar in foaie subtire...o sa fie mai dificil de data aceasta din cauza untului...De aceea eu am presarat intai faina pe masa si peste aluat ulei de masline, apoi l-am intins relativ usor. Se unge iar aluatul cu unt si iar se rasuceste si se da la rece. Se lasa inca o jumatate de ora si se intinde a treia oara. Se procedeaza la fel. Se lasa iar la rece.
In acest rastimp se pregateste umplutura: merele se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Daca sunt prea mustoase se scurge putin suc din ele. Se pun apoi pe foc mic cu zaharul, stafidele si mirodeniile si se lasa la calit pana se absoarbe tot sucul. Se lasa la racit.
Se scoate aluatul si se intinde iar in foaie subtire cam de jumatate de centimetru si apoi se taie patratele. Pe ficare bucatica se pune mar, apoi se impaturesc sub ce forma doriti. Eu le-am pliat doar. Se asaza in tava unsa cu ulei sau unt si se lasa jumatate de ora. In acest timp se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se pun la cuptor pachetelele si se coc cam jumatate de ora, pana incep sa se rumeneasca.
Dupa ce se scot se lasa vreo 15 minute in tava, apoi se pun pe platou si se pudreaza cu zahar pudra.
1
pachetelele se pot unge deasupra cu ou...optional...