Ca un făcut, cu prima zăpadă care cade, cuptorul devine brusc prietenul tău cel mai bun. După luni de zile în care nu i-ai aruncat nicio privire, acum numai la el îți stă gândul. Nu mai vrei să auzi de regimuri, salate și verdețuri, vrei mâncare aburindă și consistentă, bogată în proteine și calorii. Visezi la pui rumeniți, cozonaci și mere coapte, toate cu participarea excepțională a invitatului tău de onoare, cuptorul.
Din păcate, în bucătărie nu ai numai prieteni, mai sunt și dușmani. Iar cel mai mare dușman al tău, seara când te întorci de la muncă, e timpul. Puiul și cozonacii n-au decât să aștepte weekendul, în timpul săptămânii vrei rețete rapide și ușor de făcut, gustoase, desigur, dar gata cât ai bate din palme.
Ai noroc, avem rețeta ideală pentru tine: Ouă cu chorizo și smântănă la cuptor, un adevărat deliciu rezultat din întâlnirea fericită a bucătăriei franceze cu cea spaniolă, pe teren neutru, la tine acasă!
Preîncălzește cuptorul timp de 10 minute la 180°C.
Aliniază frumos pe planul de lucru 4 vase care merg la cuptor. Francezii folosesc pentru această rețetă vase mici de ceramică, din sticlă sau din porțelan (mini-cocottes sau ramequins) special gândite cât să cuprindă o porție individuală.
Taie chorizo cubulețe (1). Sparge în fiecare vas câte un ou (2), apoi împarte uniform în cele 4 recipiente cubulețele de chorizo. Toarnă deasupra smântână (3) cât să le acoperi.
Bagă recipientele la cuptor, unde le vei lăsa timp de 15 minute. Albușul va fi bine făcut, iar gălbenușul va fi moale, numai bun să întingi un coltuc de pâine-n el.
1
Ai mai sus ingredientele pentru patru persoane. Nimic nu te împiedică să pregătești această rețetă numai pentru tine, cu un singur ou, o bucățică de chorizo și câteva linguri de smântână. Minicocotele cu ou și chorizo sunt o alegere excelentă și pentru un mic-dejun hrănitor sau un brunch cu prietenii.