Orezul il spal in multe ape reci, sa lase amidonul si il pun la calit usor cu 1 lingura de ulei de masline si 2 linguri de unt si 1 ceapa tocata foarte marunt si 2 catei de usturoi la fel de tocati. Apoi dupa ce iese translucid se adauga dublu cantitatii lui: apa si ceva condimente: eu am pus sofran, sare si un varf de piper. NU amestec absolut deloc ca sa nu il sfaram dupa ce da in clocot ci il las ~15 min. sa fiarba usor si sa suga toata apa si sa iasa pufos si foarte cremos, dar in acelasi timp nu prea se lipeste.
Vita separat, am taiat-o felii foarte mici si subtiri (~2 cm patrati si,0,5 mm grosime) si am marinat-o inainte (vreo cateva ore ca am avut timp) cu condimente diverse( ador condimentele!!!:cate un praf din fiecare: piper de 4 culori, boia, curry, boabe de nucsoara, ienibahar, dafin, oregano, maghiran, rozmarin, sare, ulei de masline si 2-3 linguri de vin alb, cam tot ce imi pica in mana din cutia mea de condimente :))) ) Am pus-o intr-o caserola la marinat la frigider impreuna cu o ceapa tocata felii si cativa catei de usturoi. Are niste arome vita dupa ce se marineaza de lesini!
Dupa cateva ore se pune amestecul vitei in tigaie sa se caleasca. Se amesteca continuu si se acopera, se adauga 1 pahar mare de apa in care ai diluat 2-3 linguri de sos de rosii sau bulion si sos de soia. Se lasa la foc mic sa scada sosul pana se face si vita. Cu 5 minute maxim inainte de a stinge sosul se adauga si 1 morcov taiat rondele si 1 ardei gras rosu. Legumele astea se fac al-dente, deci nu se fierb si sunt superi tari.
Se serveste la final alaturi de orez. Pt doritori (adica sotul meu) am adaugat dupa ce mi-am pus eu portia separat, si un ardei iute tocat marunt in vita, iese demential.. numai ca eu ma feresc acum perioada asta sa mananc picant, desi imi place)
1
pt o mai buna aroma: se marineaza carnea inainte cateva ore, chiar o seara inainte la frigider.