Orezul cu lapte este un desert pe placul multora dintre noi. Vă prezint o rețetă puțin mai diferită față de cea clasică.
Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute.
Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că acesta nu permite aburilor formați pe suprafața capacului să vină în contact cu orezul.
În acest timp se pregătește sosul-cremă care se înglobează mai apoi în orez.
Se decojește jumătate de portocală, cu atenție, fără partea albă deoarece este amară. Eu folosesc cuțitul econom de curațat cartofi. Se taie coaja felii subțiri. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul și laptele, se adaugă coaja de portocală și se pune la foc sau bain-marie până se obține o cremă fluidă. După ce s-a îngroșat crema se strecoară și se transvazează, se pune vasul cu cremă într-un bol cu apă rece+gheață și se mai amestecă cu telul până se răcește.
Sosul caramel:
Într-o tigaie bine încinsă se pun 3 linguri de apă apoi 3 linguri de zahăr. Nu amestec conținutul tigăii în timpul caramelizării zahărului; în momentul în care se schimbă culoarea în brun deschis, se adaugă cubulețul de unt, se omogenizează după care se toanră ușor smântâna lichidă.
Poftă bună!