Orezul cremos sau risotto (cum il numesc italienii) se face cu un tip de orez cu bob rotund, altfel iese sec. Azi am facut cu sparanghel si bacon -a iesit delicios.
Intr-un ibric punem apa la fiert, putem adauga putin concentrat de supa de carne de pui sau legume.
Intre timp aranjam sparanghelul. Daca are tulpinile mai groase, decojim partile inferioare putin, sa nu fie lemnoase tulpinile. Il taiem apoi in bucati dupa preferinta. Dar partea mai lemnoasa, inferioara o tocam marunt. O vom folosi de la inceput.
In cratita in care facem orezul punem baconul taiat marunt si carnatul sa se prajeasca cu putin ulei de malsine, apoi adaugam ceapa tocata marunt si piciorusele de la sparanghel taiate si ele marunt. Lasam putin sa prinda culoare si aroma, apoi adaugam orezul. Amestecam si turnam putin vin alb, la foc mai mare. Lasam sa se evapore si apoi turnam din apa ce fierbe pe aragaz. Turnam cate 2-3 polonice si amestecam, punem sare si amestecam din cand in cand pana scade lichidul, apoi repetam procesul pana se fierbe orezul de jumate.
Adaugam resul de sparanghel si lasam iar sa fiarba impreuna cu orezul, adaugand apa clocotita din cand in cand.
La final, adaugam untul si parmezan razuit, piper alb macinat, apoi stingem focul.
Iese un orez cremos, il servim cu vin alb si inca putin parmezan razuit.