Rețeta aceasta de negresă cu gem de caise s-a potrivit la fix cu gusturile băieților mei, unul iubind foarte mult nuca, iar celălalt, gemul de caise.
Ideea de a adăuga gem de caise în compoziția de negresă am preluat-o de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza, la el într-una din emisiuni am văzut, mi-a plăcut și am notat.
Topim untul și îl lăsăm să se tempereze ușor.
Spargem ouăle într-un vas, adăugăm un praf de sare peste ele și le mixăm până se spumează ușor, apoi adăugăm zahărul și mixăm în continuare până la diluarea zahărului.
Adaugăm untul ușor răcit, omogenizăm, adăugăm gemul și omogenizăm din nou.
Adăugăm apoi, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt și cacaua.
Am amestecat mai întâi 200 g făină cu cacaua și praful de copt, neevaluând de la început câtă făină o să înglobeze compoziția mea.
Am urmărit să obțin o compoziție puțin mai groasă decât cea de chec, deoarece gemul de caise tinde să migreze spre baza compoziției, dacă nu are un suport mai ferm în restul ingredientelor.
Deci, completăm cu făină până când obținem consistența dorită, adăugăm apoi și esența și fulgii de migdale și întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și a cărei bază am acoperit-o cu miezul de nucă tăiat grosier.
Dimensiuni tavă: 23/36 cm
Coacem negresa cu gem de caise, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Răsturnăm negresa pe un blat, să vină cu nuca deasupra, apoi o lăsăm să se tempereze câteva minute și o pudrăm cu zahăr.
Mergea și o glazură de ciocolată sau o cremă deasupra, dar având în vedere că are și gem și nucă, eu am preferat s-o las așa simplă.
Mi-a plăcut foarte mult, la această rețetă de negresă cu gem de caise, textura, ușor umedă, dar și pufoasă în același timp.
Să vă fie de folos!