Este excelent pentru a înlocui mezelurile, mai ales în alimentaţia copiilor!
Folosim o bucata de muschi de porc (cotletul fara os). Aceasta reteta este pentru o cantitate de 500 grame muschi.
Punem intr-o cratita cantitati egale de apa, vin alb si zeama de varza, astfel incit muschiul de porc sa fie acoperit cu aceasta compozitie (2 centimetri peste).
Condimentam cu piper poape, foaie de dafin ( 1 bucata), ienibahar.
TIPS. Nu folosim sare deoarece este sarata zeama de varza
Se fierbe muschiul pina cind furculita il patrunde usor. Cind consideram ca este fiert, il scoatem si-l punem intre doua capace de lemn cu o usoara greutate deasupra pentru a se presa putin. Se da la rece.
TIPS. Daca vrei ca muschiul sa prinda o culoare maronie la suprafata, atunci se poate folosi vin rosu la fiert.
TIPS. Pentru o condimentare mai puternica se poate aduga in compozitia in care se fierbe muschiul si citiva “catei” de usturoi curatati (3-4)
Bunica va recomanda acest mezel preparat in casa in detrimentul mezelurilor din alimentatia publica. A preparat nepoteilor sai acesti muchi file si l-au mincat cu placere.
Tinut la frigider, muschiul file facut in casa se pastreaza circa 4-5 zile, dupa care este de preferat sa nu mai fie consumat.