Mucenici/ Sfintisori moldovenesti

de Retete_din_suflet in Prajituri, 19 Feb 2013 | 5855 vizualizari

 

Acus trecem in luna Martie si se apropie sarbatoarea celor 40 de Sfinti! Am zis sa public din timp o reteta de mucenici. :D

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina,
  • 2 oua,
  • 150 ml lapte caldut,
  • 1 plic de zahar vanilat,
  • 25 g drojdie proaspata + 1lingurita de zahar,
  • 2 lg zahar,
  • 1 lg coaja de portocala,
  • 3 lg de ulei,
  • un praf de sare.
  • Sirop:
  • 1 ceasca zahar,
  • 4 lg miere,
  • 2 cesti apa,
  • 200-250 g nuca macinata.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici/ Sfintisori moldovenesti:

Aluat:

Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa. Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.

Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina. Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.

Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul  este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor. Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45 minute.

Dupa ce a crescut, formati mucenicii.

Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.

Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC. Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10 minute.

Facem un sirop pentru uns din 3-4 lg zahar si 100 ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.

Intre timp facem siropul: Punem 2 cesti de apa+1ceasca zahar+4 lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.

Cand s-au mai racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava si presarati nuca macinata. Daca ii doriti mai insiropati, eu una...nici nu se pune problema....ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei dupa nuca macinata.

O bunatate, nu alta! Au fost prima mea reusita cu un aluat dospit! de atunci folosesc aluatul in diferite retete! :D

Reteta este inspirata din doua locuri: de la mama soacra si de la Laura Sava.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici/ Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert mucenici cu cardamom