De cum am vazut reteta video a Oanei mi-am propus ca pentru ziua de maine sa o incerc si bine am facut :X
Nu exagerez daca spun ca-s cei mai buni mucenici facuti/ mancati vreodata . Consistenta aluatului si aromele siropului sunt perfecte! :X
Multumesc, Oana! :-*
Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald.
In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute, untul topit, zaharul, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Omogenizam usor cu mana, adaugam maiaua, restul laptelui cald si continuam framantarea pana obtinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa creasca aluatul, la loc cald si ferit de curent, aproximativ o ora.
In acest timp ne ocupam de prepararea siropului: intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g zahar , 2 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul , iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom . Lasam sa se raceasca .
Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa rupem din el bucati din care vom forma mucenicii : mai intai facem sululete pe masa usor infainata , iar din sululete vom forma cerculete si apoi opturi. Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, acoperiti de un prosop, pentru cca 30 minute.
Intr-un castron amestecam cu o furculita 2-3 galbenusuri cu 2-3 linguri cu laptele ( mie mi-au intrat 3 galbenusuri ) si ungem mucenicii cu o pensula, dupa care ii coacem pentru 30 minute la foc mic, in cuptorul preincalzit . Cand sunt rumeniti ii scoatem, iar dupa 5 minute ii scufundam rapid in sirop si-i asezam pe platou.
Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca maruntita .
Servim cu mare pofta :X
1
laptele trebuie sa fie incalzit cat sa putem tine degetul in el fara sa ne friga.
2
cu cat faina este de calitate superioara, cu atat aluatul va avea o consistenta mai buna si va creste frumos, nu se va lasa.