Mulţumesc Gaby pentru o reţetă delicioasă: http://www.bucataras.ro/retete/savarine-12105.html
. Eu am dublat cantităţile folosite de ea şi mi-au ieşit 24 de mini-savarine.
aluatul pentru mini-savarine:
pentru frişcă:
pentru sirop:
Preparare mini-savarine:
Laptele trebuie să fie călduţ. Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ.
Se adaugă alternativ şi puţin câte puţin restul ingredientelor ( doar sarea se adaugă ulterior).
Se va amesteca bine cu telul până se omogenizează compoziţia, va avea consitenţă ca de smântână. Acoperim vasul cu un prosop.
Aluatul se va lăsa la dospit preţ de vreo 15 minute, timp în care pregătim restul ingredientelor.
După ce a stat la dospit, turnăm câte două linguri în fiecare formă din tava de brioşe (eu asta am folosit). Tava de brioşe se va unge cu unt sau se va folosi hârtie pentru brioşe (eu am optat pentru cea de-a doua variantă). Se lasă iar la dospit în tavă timp de vreo 10 minute.
Se bagă în cuptorul preîncălzit la circa 180 de grade, timp de vreo 20 de minute (până se rumenesc frumos). Se face testul cu scobitoarea înainte de a fi scoase din cuptor.
Nu se scot din forme până nu se răcesc.
Preparare sirop:
Se pune la fiert apa împreună cu zahărul şi se lasă până dă într-un clocol. Se lasă la răcit iar apoi se adaugă romul.
preparare frişcă:
Se amestecă toate ingredientele şi se mixează bine la viteză mare.
Asamblare:
Dacă nu le-aţi pus în hârtie de copt: le scoateţi din tavă când s-au răcit, le întoarceţi invers(cu fundu-n sus, cum s-ar zice-n popor :)), tăiaţi un căpăcel şi le însiropaţi bine. Eu le-am aşezat pe tava mare de la cuptor pentru a sta mai bine. Se lasă peste noapte la însiropat iar dimineaţă le umplem cu frişcă. (Eu am avut şi nişte cremă de vanilie, a mers de minune)
Dacă le-aţi pus în hârtiuţe de brioşe: nu le scoateţi din hârtie, riscaţi să le rupeţi. Lăsaţi-le în hârtie şi însiropaţi-le bine. a doua zi de dimineaţă scoateţi hârtiile de pe brioşe (se vor scoate mult mai uşor), se întorc invers, se taie căpăcele şi se vor umple cu frişcă.
Poftă bună!