Eu foloseam pluralul eclere, in dex cu prioritate mentioneaza ecleruri. Ambele forme sunt corecte :). Vestea buna este ca acest preparat nu contine indulcitor, decat cantitatea din 3 plicuri de zahar vanilat. Acest zahar se pune doar in frisca. Este un desert extrem de usor din toate punctele de vedere (preparare si ca tip de prajitura), potrivit acestui sezon. N-am comparat cu vechea reteta de coji de ecler mostenita de la mama, pe care nu stiu daca le-am pregatit vreodata. Imi era la indemana sa le cumpar. Acum, cand am testat si am vazut ca este o joaca de copii ca sa le prepar, n-am sa ocolesc sa le gatesc in casa. Nu sunt foarte goale la mijloc, mai mult aerate, le veti vedea in fotografie cum arata sectionate.
Masura cana=250ml
Ingrediente pentru 24 minieclere, dimensiuni dupa coacere 2.5-3cm x 7-8cm
1. Incalzeste cuptorul la 200 sau 220grd daca nu pripeste prea tare vatra.
2. Pregatesti o tava (nu uriasa) cu hartie de copt. Nu ungi cu nimic.
3. Intr-o craticioara pui laptele, apa, sarea si untul taiat bucati de 3cm si asezi la foc moderat acest vas. Amesteci cu un tel para care sa nu zgarie oala daca aceasta este smaltuita.Se tine pe foc pana se topeste utul. Va fi un lichid infierbantat, fara sa fi ajuns la punctul de fierbere.
4. Apoi tragi vasul de pe flacara si incorporezi cu telul faina, cu miscari circulare. La mine nu a facut cocoloase.
5. Pui iar vasul pe foc moderat pentru 3.5-4 minute si amesteci continuu. Se va strange in jurul telului la un moment dat, mai scuturi ca sa cada, este in regula asta.
6. Opresti focul, pui in compozitia obtinuta un ou intreg si amesteci cu un mixer. Dupa ce a omogenizat, adaugi si pe al doilea si iar omogenizezi. Este gata.Obtii o pasta placuta care isi tine forma.
7. Cu un pos din silicon fara dui sau care sa aiba un dui mare de 1.5-2 cm orificiu rotund, formezi niste omizi de vreo 6-7 cm (mai cresc la copt). Lasi spatiu de minim 1.5cm intre ele.
8. Introduci in cuptorul incins pentru 25 minute. In functie de cum coace, muti tava pe treapta de sus dupa primele 10-15 minute si la urmaresti sa creasca si rumeneasca fara sa se arda.
9. Le scoti pe un gratar la racit. Nu le lasi sa se raceasca in tava decat daca nu sunt prea rumene la baza, continua un pic sa se coaca pentru ca sunt micute si usoare/aerate.
10.In timp ce se racesc, prepari frisca conform instructiunilor de pe cutie sau de aici si tai bucatele cam de 1cm capsunile.
11.Tai in doua, pe lung, cojile de ecler si aplici cu posul cu dui gros de minim 2cm frisca. Mie nu mi-a ajuns din 200 g smantana si am completat cu o crema de vanilie.
12.Garnisesti cu bucatele de capsuni si pui capacul
13.Aspectuoase sunt pudrate cu zahar. Ai mei le-au mancat fara pentru ca se feresc de zahar, desi cer dulciuri :) .
Sa va fie de folos!
1
Nu uita sa mai protejati la baza cu o tava groasa daca stii ca este un cuptor vechi si arde prea tare la baza preparatele usoare (ca de exemplu bezelele).
2
Eventual le coci pe treapta cea mai inalta a cuptorului.
3
Poti prepara frisca din pachetul standard de 200g smantana si daca nu ajunge pentru toate (asa cum mie nu mi-a ajuns) mai prepari rapid o crema sau budinca din vanilie. Eu am folosit plic pt. ca nu aveam timp.