Se stie cat de mult imi place cheesecake-ul, asa ca pentru un nou episod din provocarea Cutia Misterioasa, nu am stat pe ganduri si am prestat o deliciosenie, atat de cremoasa si parfumata, pentru colectia mea!
Pregatim formele in care vom coace tortuletele. Eu am folosit trei inele din inox pe care le-am asezat pe o tava.
Macinam biscuitii fin, la robot. Topim untul si il adaugam peste biscuiti. Amestecam sa se distribuie uniform, apoi impartim compozitia in cele trei, asezand cate un strat in fiecare forma de copt. Presam ca sa obtinem o baza uniforma, punem la copt, cam 10 minute.
Intre timp, deschidem conserva cu ananas, jumatate din cuburile de ananas le pasam fin cu ajutorul unui blender. Adaugam branza mascarpone, zaharul pudra, oul si mixam bine.
Scoatem tava din cuptor, turnam compozitia in cele trei forme, in mod egal, lasand 1 cm margine pentru ca la copt, se vor umfla.
Lasam la copt, aproximativ 40 min, la foc potrivit, dupa care inchidem focul si lasam tava in cuptor sa se tempereze. Tortuletele se vor aseza frumos.
Le scoatem, apoi le dam la rece pentru cateva ore.
Intre timp, caramelizam 4 linguri de zahar brut, adaugam sucul din conserva de ananas si amestecam pana se omogenizeaza. Desfacem o lingura de amidon in putina apa sau suc de ananas, adaugam peste caramel si amestecam pana capata consistenta. Adaugam restul de ananas pe care il taiem in cuburi si mai mici si lasam sa se tempereze.
Tortuletele le garnisim cu ananas in caramel sau feliute de mandarine pentru aspect, dar si un plus de gust!
Ciocolata neagra o topim in putin sos caramel, glazuram dupa bunul gust.
Le dam la rece pana la servire. Sunt extrem de cremoase, parfumate.
1
Nota: de la Vladut, bucatarul de la Neata, am invatat sa nu folosesc ananas crud (proaspat) in combinatie cu branza, sau pentru compozitii cu gelatina. Mentionez ca am facut acest lucru de doua ori, anterior, si a rezultat un gust amar. Ananasul proaspat, crud are o enzime care in contact cu branza transforma gustul acestia intr-unul amarui.