Inspirată de desertul Baked Alaska….am făcut aceste Mini Alaska, insă nu cu îngheţată şi bezea,ci cu cremă de lămâie, gem de zmeură,nucă de cocosc şi frişcă. Sunt foarte delicate şi răcoritoare.
Se pregăteşte blatul : se separă ouăle. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul şi se mixează în continuare până se obţine o spumă ca pentru bezea. Se încorporează gălbenuşurile frecate cu ulei, apoi făina cernută cu praful de copt, nuca de cocos şi coaja de lămâie. Se toarnă compoziţia în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt şi se coace blatul la foc micuţ cam 25 de minute. Se scoate şi se lasă la răcit.
Pentru cremă se mixează laptele, frişca lichidă, zahărul şi coaja rasă de lămâie cu praful până obţinem o cremă consistentă. Dacă e prea tare, se mai subţiază cu lapte rece. Se pune la frigider.
Pentru sirop se caramelizează zahărul, se stinge cu apa şi se lasă să se dizolve complet. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa de vanilie. Se lasă la răcit.
Cand blatul e complet rece se taie în 6 rondele cu ajutorul unui pahar. Fiecare rondea de blat se taie pe jumătate, se însiropează ambele părţi uşor. Baza se unge cu gem de zemură, se pune partea a doua deasupra, se aşează un strat de cremă, se nivelează frumos, apoi se pune frişca bătută şi se presară nucă de cocos uşor rumenită. Se repetă procedeul cu toate rondelele. Se dau la rece cu două ore înainte de servire.
Poftă bună!