Cine nu a mancat macar o merdenea? Eu si fetele mele :X (prietenele din liceu pe care nu o sa le uit niciodata si care mi-au ramas dragi si apropiate) mereu cumparam asa ceva de la "maga" in liceu :P Si erau asa buuune! Dar uite ca sunt si mai buuune daca sunt facute acasa! Reteta e de la Gabriela Cara.
Incalzim cuptorul la 200C si pregatim o tava mare cu hartie de copt.
Aluat:
Amestecam faina cu sarea si incorporam apoi apa si otetul. Framantam bine pana cand obtinem un aluat elastic. Il lasam sa se odihneasca cca 30min, apoi taiem in 10 bucati pe care le intindem in patrate cu latura de cca 15-20cm. Le ungem cu margarina si le impachetam ca in imagini. Le lasam la frigider cca 30min.
Fiecare bucata se intinde din nou in patrat mai mare, cu latura de cca 25cm, cat mai mare a.i. aluatul sa fie cat mai subtire. Se aseaza umplutura (cca 2lg) in mijloc si se impacheteaza din nou. Se aseaza in tava cu partea impaturita in jos.
Se ung cu amestecul de galbenus si lapte si se tin la cuptor pana ce se rumenesc bine. Se scot din tava si se lasa la racit fara a le suprapune.