Pentru ca suntem in perioada postului incerc sa vin in ajutorul vostru cu cateva retete numai bune pentru aceasta perioada. Aceste retete le putem face insa si in oricare alta perioada a anului fiind sanatoase si indicate si celor care nu vor sa manance produse animale. Mie imi place la fel de mult si aceasta varianta si sper ca si voua dupa ce o sa incercati reteta :).
Eu am preparat acesta reteta cu ajutorul slow cooker-ului Crock-Pot 4.7 l Digital, insa se poate face si in cuptor la 170 de grade timp de aprox 25 de minute sau pana este aluatul copt.
Temperatura ingredientelor trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina. Le amestecam adaugand 100 ml de apa calduta. Acoperim compozitia cu un prosop si lasam aprox 10 min la dospit.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie si portocala.
Facem un cerc in mijloc in care turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand uleiul spre final. Stim ca am terminat de framantat cand aluatul nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer timp 1.5- 2 ore.
Scoatem aluatul pe masa de lucru tapetata cu faina si il intindem cu sucitorul.
Amestecam intr-un bol mic zaharul brut cu scortisoara si acest amestec il intindem peste aluat.
Rulam aluatul dupa care il taiem in 8 parti egale si il lasam sa mai dospeasca 30-40 de minute.
Tapetam vasul de ceramica al slow cooker-ului Crock-Pot cu hartie de copt si asezam melcisorii in vas.
Acoperim vasul ceramic al aparatului Crock-Pot cu capacul din dotare, conectam aparatul la o sursa de curent, setam modul de gatire ‘Low’ si selectam timpul la 2 ore si jumatate (timpul se poate selecta din 30 in 30 de minute).
Scoatem melcisorii cu hartia de copt din vasul de ceramica si lasam cateva minute dupa care indepartam foaie de copt si ii asezam pe o farfurie.
Ungem melcisorii deasupra cu o glazura usoara din zahar pudra si suc de portocala.