deci asa: deschid din nou frigiderul si iar ma impiedic de asest foietaj , pe care l-am cumparat acu vreo saptamana ( din greseala, caci vroiam foi de placinta....in fine...) am tot zis c-o sa fac o tarta, dar am zis numai....asa....in fructiera niste mere dadeau semne de slabiciune, si nu se facea sa le las sa se strice ( frumuseste de golden...)....mi-am amintit ca am vazut mai zilele trecute niste mere in aluat de clatite, daca nu ma insel la Mona ( aziz.)...si mi-am zis: ia sa fac si eu ceva asemanator, ca tot n-am desert....
Mai intai punem la foc o oala cu 1 l de apa, coaja de portocala, 2 linguri de zahar si scortisoara si lasam sa dea in clocot cateva minute. Merele le curatam si le taiem felii in 4-5, depinde de mar cat de mare e. Dupa ce apa da cateva clocote se pun feliile de mar si se lasa 4-5 minute, nu mai mult. Se scot apoi si se lasa la scurs. Dupa ce s-au acurs se presara cu gris pe ambele parti.
Foietajul se intinde pe masa si cu un sucitor se mai trece putin peste suprafata lui ca sa devina cat mai subtire posibil. Cu ajutorul unui pahar se taie aluatul in bucati duble de cate felii de mere avem si cu diametrul ceva mai mare decat merele.
Se pune pe foc o tigaie cu ulei si se incinge bine. Se ia cate o felie de aluat, se pune peste ea una de mar si se acopera cu alta buc de aluat. Se aplatizeaza marginile aluatului, ca sa acopere marul si se prajesc bine in ulei incins. Se scot pe un servet absorbant apoi se lasa pana se racesc bine.
Caramelul: se topeste zaharul intr-o cracticioara la foc mic pana devine aramiu frumos. Se pune apoi untul si se omogenizeaza bine, apoi se mai adauga cateva linguri din apa in care au fiert merele, care are un gust puternic aromat. Se adauga apa atat cat vreti sa fie caramelul de subtire. (dupa racirea completa a caramelului, consistenta acestuia va fi mai groasa decat atunci cand il faceti)
La servit se pun pe farfurioara 3-4 rondele de mar ( sau cate vreti), se presara din belsug cu caramel ( rece) si deasupra i se mai trage si un mot de frisca ( daca nu vreti, nu-i musai). Et voila: desertul e gata!!! buon apetito!