Iubesc enorm de mult mancarurile gatite dar nu de fiecare data am timpul necesar pentru pregatirea lor, asa ca improvizez cu ce am la indemana si se face repede.
Pregatim 2 tigai (intr-una vom praji ceapa, iar in cealalta vom gati spancul).
Curatam ceapa si o tocam marunt. Punem la incins cateva linguri de ulei, adaugam ceapa si o lasam sa se caramelizeze (procedeul va dura in jur de 20 de minute). Ceapa este o leguma dulce si prajita la foc mic capata o savoare deosebita (zaharurile din ceapa se caramelizeaza). Cand este gata adaugam sucul de rosii si lasam la caldura inca vreo 3 minute, pana cand ceapa capata culoare frumoasa.
In timp ce se caramelizeaza ceapa, incingem tigaia pentru spanac (fara adaos de ulei). Punem spanacul (necongelat), si lasam la foc mic pana se desface usor. Lasam descoperit sa scada apa lasata (10 minute).
Cand ceapa caramelizata este gata o adaugam peste spanac si invartim usor.
Spre final putem adauga amidonul si smantana (nu este un pas obligatoriu). Amidonul va da un aspect cremos si catifelat spanacului, iar smantana ii va da luminozitate. Daca le aveti le puneti, daca nu spanacul este foarte bun si simplu.
Condimentam dupa gust cu sare, piper, hrean etc.
Servim cald, alaturi de mamaliguta, branzeturi (telemea, cas, branza de burduf), oua (fierte moi, ochiuri prajite sau fierte).
Pofta buna!
1
Pentru caramelizarea rapida a cepei puteti adauga o lingurita de zahar. Gustul va fi minunat.