`Caldeirada` este o mancare des intalnita in Portugalia care de obicei se face cu fructe de mare sau cu mai multe feluri de peste. Am adaptat-o putin pentru gustul meu si pentru ca nu pot consuma nici un fel de fructe de mare. Am ales pisica de mare nu numai pentru ca are un gust deosebit, dar si pentru ca are oasele cartilaginoase si da mai putina bataie de cap cand le alegem. O mancare simpla, rapida si foarte delicioasa.
Taiem legumele in felii, iar usturoiul in betisoare subtiri. Cartoful nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea gros.
Intr-o oala adanca, punem cateva linguri de ulei de masline, apoi o treime din ceapa si 1 catel de usturoiul taiat. Asezam apoi un strat de felii de cartofi, cate doua delii din ardelul verde si cel rosu si cateva fire de coriandru. Urmeaza apoi doua bucati de peste, a doua treime de ceapa, 2 catei de usturoi si inca un strat de cartofi si tot asa pana terminam ingredientele, finalizand cu un strat de cartofi, putina ceapa, coriandru si sardinele. In timp ce formam straturile, presaram cate putina sare si piper.
Vinul alb se amesteca cu pasta de rosii si se toarna pe toata suprafata, se acopera cu un capac si se da la foc mic pentru circa 30 de minute (verific mereu cu o scobitoare primul strat de cartofi pentru a vedea cand este gata). Din cand in cand, se agita usor oala pentru a nu se prinde.
1
Daca bucatile de pisica de mare sunt cu piele, se poate gati si asa, pielea fiind mai usor de indepartat dupa ce este gatita
2
Pisica de mare se poate inlocui cu bucati de merluciu si peste rosu
3
In loc de coriandru se poate folosi patrunjel si putina menta
4
Sardinele le-am indepartat cand mancarea a fost gata, le-am pus doar pentru un plus de gust