Macroul mi se pare cel mai la indemana peste, este si gustos si in plus, nu am citit despre el diverse comentarii sau articole incat sa ma decid sa nu-l mai consumam.
Si daca tot a fost sezonul leurdei, am profitat din plin de ea.
Spalam pestele si-i indepartam maruntaiele, coada si aripioarele.
Il lasam la scurs, apoi presaram peste el piper si sare.
Intr-o forma termorezistenta punem uleiul, apoi asezam pestele si dam forma la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Pentru sos, tocam rosiile mai marunt, si le asezonam cu condimentele, sare, daca mai este nevoie si zahar dupa gust.
Leurda o tocam marunt, inclusiv coditele pe care le trecem prin presa sau le pisam ca pe usturoi.
Curatam ceapa si o tocam solzisori.
Punem uleiul intr-o tigaie la foc moale, apoi adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie bine.
Adaugam rosiile, foile de dafin si apa si le lasam pe foc doar pana se imprietenesc gusturile.
Scoatem tava cu pestele din cuptor(dupa cele 40 de minute), scurgem o parte din uleiul in care s-a preparat si presaram leurda peste el, apoi il acoperim cu sosul de rosii.
Lasam ulei in tava cat sa fie unsa, pentru ca mai avem si uleiul din sos, deci este suficienta grasime.
Introducem din nou tava la cuptor pentru 15 minute, cat sa-si lase leurda aroma ei, apoi dupa stingerea focului, adaugam patrunjelul tocat.
Este un sos dulce picant, tare bun!
1
Pestele se dezgheata cel mai bine in lapte.
2
In sosul de rosii se poate adauga 1-2 linguri de zacusca, daca are si ciuperci este cu atat mai buna. Eu deseori fac asa, mai ales daca am un borcan desfacut prin frigider.