Sambata trecuta m-am pus pe framantat pentru a face o paine. Imi place painea cu ceapa asa ca am zis hai sa o fac cu ceapa. Pana aici totul a decurs conform planului. Dupa ce a dospit aluatul si am vrut sa ma apuc sa formez painea spre a o pune intr-o tava, mi-a trecut asa un gand sa ma apuc sa fac niste painici sau lipii in tigaie. Si asa am facut :)). Au iesit niste lipii super gustoase si am facut la final si o painica, o paine in forma patrata.
Intr-o cana amestecam drojdia, zaharul si 1-2 lingurite de faina si turnam peste ele 100 ml apa calduta. Lasam la dospit aprox 10 minute.
Intr-un vas cernem faina si o amestecam cu sarea.
Ceapa o curatam, o tocam marunt si o calim in 2 linguri de ulei. Adaugam ceapa calita in bolul cu faina.
Facem o gaura in mijloc si turnam drojdia dospita apoi framantam cu mana adaugand treptat restul de apa calduta si la final uleiul de masline. Framantam pana nu se mai lipeste aluatul de degete.
Acoperim cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer, timp de o ora si jumatate.
Dupa ce si-a dublat volumul, rupem din aluat bucati pe care le intindem sub forma rotunda pe masa tapetata bine cu faina. (marimea depinde de tigaia folosita). Aluatul trebuie intins subtire.
Punem foaia intinsa intr-o tigaie teflonata incinsa si lasam pe ambele parti aprox 4 minute. Puteti picura in tigaie un strop de ulei de masline.
Procedam la fel si cu restul de lipii. Eu am facut 10 bucati.
Sunt super gustoase chiar si asa simple sau umplute cu pui, legume sau servite langa o mancare gatita.
Eu am servit cu o salata de cruditati.
Aluatul ramas il asezam intr-o tava mica teflonata unsa cu putin ulei. Intindem aluatul cu mainile unse cu putin ulei.
Deasupra presaram oregano si dam tava la cuptorul preincazit la 175 de grade aprox 30 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem din cuptor si feliem dupa ce s-a racit putin