Legume coapte pe gratar, puse la borcan in ulei de masline, sunt o modalitate simpla de a prelungi perioada in care putem sa ne bucuram de bunatatile recoltate din gradina, cat mai mult timp. Eu am folosit ardei gras mai mititel ca dimensiuni, dovlecei si vinete albe. Legumele le poti folosi apoi in salate proaspete, cu busuioc, feta, rosii si masline, la feluri simple de paste sau ingramadeste-le in sandvisuri cu pesto, carne, sau branzeturi.
Legumele coapte in ulei se pregatesc foarte simplu pe gratar sau in cuptor.
Pune legumele pe rand pe gratar, ardeii intregi, vinetele si dovleceii taie-le in rondele si rondelele in jumatate, daca sunt prea mari.
Unge intai gratarul cu putin ulei, sa poti intoarce usor legumele de pe o parte pe cealalta.
Condimenteaza-le cu sare, piper si aromatice uscate (sau simplu cu sare si piper doar) si coace-le pe ambele parti.
Curata ardeii de coaja, cotor si seminte si rupe-i in fasii.
Taie cateii de usturoi in felii pentru a-i strecura printre legume.
Pregateste borcanele - sterilizeaza-le. Eu am avut nevoie de 2 borcane maricele pt cantitatile de ingrediente date.
Incepe sa asezi legumele in borcane in straturi.
Pune un strat de vinete, catei de usturoi, frunze de busuioc, toarna ulei de masline. Continua cu un strat de ardei, iar usturoi, busuioc si ulei. Urmatorul strat va fi format din dovlecei si continua tot asa, pana se umple borcanul.
Ai grija sa umpli toate golurile de aer dintre legumele coapte cu ulei de masline, cu ajutorul unei frigarui. Acopera cu mult ulei, astfel incat legumele sa fie scufundate complet. Presara deasupra cativa graunti de sare grunjoasa.
Pune-le capac si depoziteaza borcanele in frigider. Se mentin foarte bine asa pentru cel putin o saptamana. La noi nu au rezistat mai mult. :)