Din ciclul ce mai mancam azi sau rapid , ieftin si bun.
O reteta simpla, din traditia evreiasca, se consuma mai ales cu ocazia sarbatorii Chanoeka, cand se consuma mancare pregatita in ulei pt a se aminti lampa de ulei care a ramas aprinsa nu o zi ci 8 zile.
Cartofii se curata, se spala si se dau prin razatoarea mare destul de grof dar daca aveti ustensile de bucatarie ii puteti marunti si la robot.
Cartofii se scurg apoi bine de apa cu mana.Se adauga ouale, sarea, piperul(eu pun destul de mult piper, 1 lingurita plina), ceapa tocata foarte fin, faina.Se amesteca compozitia cu mana, sa nu iasa foarte groasa.
Intr-o tigaie se pune uleiul la incins(eu folosesc de floarea soarelui) si cu o lingura se aseaza chiftelutele in tigaie, se aplatizeaza putin cu lingura, se prajesc pe o parte si pe alta bine.
Se scot pe o hartie de bucatarie.
Acum urmeaza partea frumoasa, se consuma cu iaurt, smantana, gem sau compot (puree) de mere.
Eu am mancat repede una calda cu iaurt, puree de mere si gem de coacaze ca in poza.
Pofta buna!
1
ceapa se toaca f marunt si se adauga compozitiei dupa ce s-au scurs cartofii bine.
2
compozitia se pipereaza bine si se sareaza bine de tot, stfel gustul de ceapa, piper si sare combinat cu dulce de la gem e mai bun.