Unul dntre preparatele mele preferate! Desi dureaza cateva ore ca sa finalizezi aceasta reteta, mai ales daca doresti sa pregatesti si foile in casa ( ceea ce este recomandat, gustul este divin), merita fiecare minut petrecut in bucatarie!
1 kg sos bechamel:
1 kg ragu alla bolognese:
Bechamel: Se topeste untul, apoi, se ia de pe foc si se adauga faina cernuta, se mesteca bina, pana nu mai sunt cocoloase. Se pune din nou pe foc, se adauga laptele caldut, treptat, mestecand mereu . Se lasa pe foc cateva minute, apoi se mesteca mereu , pana incepe sa se ingroase. Se sareaza si se condimenteaza cu nucsoara, apoi se mesteca pana devine dens, mai gros decat este in mod normal sosul bechamel. Tot procesul dureaza 10-15 minute.
Ragu alla Bolognese: Ceapa, morcovul si telina se soteaza in uleiul si untul incinse, pentru cateva minute, pana legumele incep sa se inmoaie. Se taie marunt pancetta (sau chiar se da prin masina de tocat carne) si se adauga impreuna cu carnea tocata in tigaie. Se lasa pe foc mic, mestecandu-se din cand in cand vreo 30 minute, pana ce carnea isi schimba culoarea. Se adauga vinul, lasandu-se pe foc pana cand se absoarbe in totalitate. Apoi se adauga pasta de tomate amestecata cu supa de vita. Se lasa la foc mic, 1h15'. Se adauga apoi laptele si se mai lasa 15-20 minute pe foc.
Foile se fierb 3 minute in apa sarata cu ulei. Atentie la scursul lor, sa nu fie asezate una peste cealalata, ca se pot lipi!
Tava (nu stiu ce dimensiuni are, insa este cam 2/3 din tava de aragaz) se unge bine cu ulei de masline. Se intinde un strat foarte subtire de ragu, ce va fi baza pentru lasagne si nu va permite arderea lor pe fund. Se aseaza un strat compact de foi. Apoi urmeaza un strat de bechamel si dupa aceea un strat de ragu. Peste se presara un strat generos de parmezan. Si se reia asezarea lor, incepand cu foile si apoi celelalte straturi.
Se baga la cuptorul preincalzit, cam 1 ora la foc mic-mediu. se lasa sa se racoreasca 15 minute in tava, inainte de a fi scoasa, pentru a-si mentine forma - sa nu se destrame.