Micul meu Garfield e topit dupa lasagna si mereu ma tot roaga sa-i pregatesc asa ceva, ba chiar uneori are placerea de a sta langa mine in bucatarie, sa-mi dea "o manuta de ajutor", cum zice el:)
Placerea lui cea mai mare este sa pregatim impreuna foile de lasagna, dar rareori are rabdare sa le aplatizeze el pe toate cu ajutorul masinii de facut paste. Insa ce e cert este faptul ca pazeste cuptorul ca un Cerber si, pana nu vede ca e gata, nu pleaca de acolo! Din fericire pentru mine, nu a fost in bucatarie la momentul oportun (a se citi pregatirea sosului Bolognese), asa ca l-am putut pacali cumva si sa-i strecor in mancare si peste, pe care nu-l accepta deloc in mod constient:))
Ingrediente Pentru foi:
Pentru sosul Bechamel:
Pentru sosul Bolognese (rosu)
Alte ingrediente:
Mod de preparare:
In primul rand se incepe cu prepararea sosului rosu: se spala fileurile de peste, se taie cuburi si se pun in robotul de bucatarie, impreuna cu toate celelalte ingrediente pentru acest sos. Se obtine o pasta, care se fierbe pe foc cca 15 minute. Se racoreste si se potriveste de sare, daca mai e cazul.
Sosul Bechamel se prepara astfel: intr-o cratita incapatoare se topeste untul, se adauga faina si se amesteca bine, pana se obtin mici cocoloase. Se adauga laptele, putin cate putin si se amesteca bine de tot cu telul (pe foc), pana nu mai raman cocoloase de faina. Se procedeaza asa pana se incorporeaza tot laptele si se fierbe pe foc mic, pana cand sosul incepe sa se ingroase. Se potriveste de sare si piper, apoi se pastreaza la cald (pe baie de aburi). Foile de lasagna se prepara astfel: din toate ingredientele se framanta un aluat tare (in acest scop se poate folosi robotul, sau masina de paine), care se lasa sa se odihneasca 15 minute.
Apoi se imparte in 8 bucati, care se trec prin rolele masinii de facut paste, pana ajung la grosimea dorita. daca nu aveti o astfel de masina, intindeti cu sucitorul cateva foi mai mari, pe care le portionati apoi cu cutitul.
Montarea se face astfel: se unge o tava de jena cu unt, se toarna sos de rosii, apoi se aseaza primul strat de foi proaspete de lasagna. Peste acestea se pune sos rosu, sos Bechamel si cascaval ras. Urmeaza un nou strat de foi, sos rosu, sos alb, cascaval..etc. Ultimul strat de lasagna adaugat in tava se glazureaza cu sos alb din belsug si cascaval ras. Se introduce lasagna in cuptorul preincalzit si se lasa la copt aprox. 30 minute la foc mic, sau pana cand foile se ridica usor, iar la mana se simt putin elastice.
Se lasa la racorit, se portioneaza si se serveste.