In prag de An nou am vrut sa va rasplatesc prietenia cu un dar dulce,sa va urez un An nou plin de bucurii,cu multa sanatate si noroc si muuuuuuulta inspiratie in bucatarie.LA MULTI ANI dragi bucatarasi,sa ne auzim in anul nou mai buni,mai frumosi si la fel de veseli.
Blat:
Ouale se separa.Galbenusurile se bat cu zaharul si zaharul vanilat.Se adauga si laptele cate putin mixand in continuare pana cand se obtine o spuma densa.
Intr-un vas se amesteca ingredientele uscate: faina,grisul,cacaua,praful de copt.Apoi se adauga in amestecul de galbenusuri.Dupa ce se mixeaza putin,adaugam uleiul si mierea de albine.Se va obtine un amestec destul de consitent.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Trebuie sa obtinem o spuma foarte tare.
Se incorporeaza usor si albusurile,amestecand usor cu o paleta.
Compozitia obtinuta o impartim in doua si o punem intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt.Coacem in cuptorul preincalzit la 170 de grade aproximativ 15 minute.
Obtinem astfel doua blaturi de tort.
Crema 1:
Gelatina se pune la hidratat cu 2 linguri de apa.
Ciocolata se rupe bucati si se pune pe foc impreuna cu 200 ml frisca.O incalzim (fara sa fierbem) si amestecam pana cand se topeste ciocolata.Adaugam si zaharul vanilat.Cand este calduta se pune si gelatina.
Se pune la frigider pentru o ora.Frisca ramasa (100 ml) se mixeaza separat.
Se scoate de la frigider frisca cu ciocolata,se mixeaza pana se obtine o spuma,apoi se amesteca cu celalata frisca.
Crema 2:
Frisca se mixeaza,adaugand si intaritorul pentru frisca.Se adauga treptat 5 linguri sirop concentrat de zmeura si o lingura lichior de visine.
Jeleu:
Gelatina se pune la hidratat cu 2 linguri de apa.
Visinele din compot se amesteca cu 6 linguri de zahar tos.Se pune intr-un vas si se completeaza cu sirop de compot si sirop concentrat de zmeura pana la obtinerea unui volum de 400 ml.
Se pune pe foc sa fiarba.
Intr-un vas se amesteca 1 praf de budinca de vanilie cu 1 lingura amidon alimentar,doua linguri zahar pudra si sirop de zmeura(aprox.50 ml)cat sa fie suficient de lichid sa se poata turna.
Cand amestecul de visine a dat un clocot se pune si amestecul de budinca.Se lasa sa fiarba cateva minute pana cand amestecul se ingroasa.Se lasa sa se raceasca.Cand este caldut se pune si gelatina si se amesteca.
Se lasa sa se raceasca pana cand este suficient de gros pentru a se pune peste crema.
Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune pe baie de aburi cu restul ingredientelor.Se lasa pana cand se topeste toata ciocolata.
Asamblare:
In tava in care am copt blatul,se pune o folie alimentara si se aseaza primul blat cu partea de deasupra in jos.Apoi se pune crema 1 si se lasa la frigider pana cand se intareste.
Intre timp preparam jeleul iar cand este suficient de rece se pune peste crema.Se lasa din nou la frigider.
Preparam crema 2 si o punem peste jeleu,apoi cel de-al doilea blat.
Lasam la frigider pana a doua zi ,cand rasturnam pe un platou.
Deasupra punem glazura de ciocolata .
Sper sa reusesc sa postez si sectiunea mai tarziu.