La 25 de ani

de Lavinia in Torturi, 7 Mar 2013 | 11625 vizualizari

 

La multi ani iubitul meu drag!Sa te tina Dumnezeu sanatos,fericit si implinit.Am pregatit un tort mai special,special in sensul ca e facut cu si mai multa dragoste!
Sursa:Laura Adamache/Gaby_d

 

INGREDIENTE

  • Blat:(26 cm diametru)
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 90 g faina
  • 30 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • 4 linguri ulei
  • Crema de capsuni:
  • 250 g capsuni
  • 80 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 350 ml frisca lichida
  • 10 g gelatina
  • Crema de ciocolata:
  • 4 galbenusuri
  • 125 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 ml lichior crema de ciocolata
  • 350 ml frisca lichida
  • 10 g gelatina
  • Sirop:
  • 2 linguri zahar
  • 200 ml apa
  • 30 ml lichior crema de ciocolata
  • Glazura:
  • 250 g ciocolata cu lapte/neagra
  • 150 ml frisca lichida
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA La 25 de ani:

Prima data pregatim blatul:

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare,apoi adaugam zaharul ,zaharul vanilat si mixam pana se topeste zaharul si devine o spuma tare si lucioasa. Adaugam uleiul si galbenusurile si omogenizam bine cu o spatula. Amestecam faina cu praful de copt si cacaua si o cernem de 2 ori. Adaugam peste oua amestecand usor de sus in jos cu o spatula pentru a nu se lasa compozitia.

Tapetam o tava de 26 cm diametru cu unt si faina si coacem blatul pana trece testul scobitorii sau se desprinde usor de peretii formei in care a copt. Il lasam la racit si il taiem in 2 pe orizontal.

Pentru crema de capsuni:

Taiem capsunile cubulete,le amestecam cu zaharul si le punem pe foc pana se topeste zaharul(atentie sa nu fiarba). Punem gelatina la hidratat in 100 ml apa rece timp de 5-10 minute. Mixam capsunile la robot pana devin un piure apoi le punem din nou pe foc pentru 2-3 minute. Luam de pe foc,adaugam gelatina si amestecam bine pana se topeste gelatina. Lasam la racit cateva minute apoi adaugam piureul de capsuni peste frisca batuta(nu foarte tare). Omogenizam bine si turnam crema intr-o tava de 20 cm diametru (tapetat fundul formei cu folie) Bagam crema la congelator pentru 2 ore.

Pentru sirop:

Caramelizam zaharul apoi il stingem cu apa si lasam pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasam la racit si adaugam lichiorul.

Pentru crema de ciocolata:

Punem laptele la incalzit cu zaharul vanilat. Hidratam gelatina in 100 ml apa rece timp de 5-10 minute. Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se albesc,apoi adaugam laptele fierbinte si punem amestecul pe foc mic pentru 2-3 minute,apoi adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam continuu pana se topeste ciocolata si se ingroasa usor crema. Luam crema de pe foc,adaugam lichiorul si gelatina si amestecam pana se topeste gelatina. Lasam crema 5-10 minute la racit apoi o adaugam peste frisca batuta(nu foarte tare)

Asamblare:

Punem o parte din blat pe platoul pe care vom servi tortul. Il insiropam cu 1/2 din sirop si ungem cu 2-3 linguri de crema de ciocolata. Scoatem crema de capsuni de la congelator si o rasturnam in centrul blatului.(vezi foto mai jos). Montam in jurul blatului un cerc detasabil (26 cm diametru) si adaugam si crema de ciocolata si nivelam bine.(vezi foto mai jos). Adaugam si al 2-lea blat pe care il insiropam, acoperim tortul cu folie si il bagam la congelator pentru minim 3 ore. Inlaturam usor inelul detasabil ,imbracam tortul in glazura de ciocolata(racita) si decoram dupa plac.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Capsunile se pot inlocui cu fructe de padure.

2

Daca faceti tortul pentru copii inlocuiti lichiorul din crema cu 50 g ciocolata iar pe cel din sirop cu 30 ml apa.

Daca ti-a placut reteta noastra "La 25 de ani" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de ciocolata, branza dulce si mascarpone