Kus kus sunt paste fainoase preparate din faina de grau.
Inainte kus kus era preparat folosind o copaie din lemn in care se punea faina, apoi era umezita si prin frecare se obtineau granule de foarte mici dimensiuni. Peste acestea se presara gris pentru a ramane separate unele de altele. Kus kus-ul astfel obtinut era uscat la soare si se putea pastra cateva luni.
Se pune uleiul la incins intr-o cratita de teflon (de preferat cratita trebuie sa fie ma intinsa) si un sfert din cantitatea de kus kus. Se prajeste kus kus-ul pana ce capata o culoare maronie, dupa care se adauga si restul de cantitate de kus kus. Se adauga apa si se lasa la fiert la foc mare. Dupa ce apa a inceput sa clocoteasca dam focul la mic si adaugam condimentele apoi punem capacul.
Se fierbe pana scade apa si kus kus‑ul s‑a înmuiat.
Cand este gata, se adauga cele doua lingurite de unt, si se acopera cratita cu un prosop timp de 10 minute.
1
Acest preparat se poate servi in loc de mancare cu un pahar de ayran, sau ca si garnitura langa mancaruri cu carne.