Inghetata de vanilie cu alune pralinate

de Patricia Iordache in Dulciuri, 21 Aug 2013 | 11835 vizualizari

 

Aceasta inghetata se numeste de fapt "Nugat Glace". Am preluat reteta de la bucataras Ina, care la randul ei a preluat reteta de la Radu Popovici. Am mancat din aceasta inghetata in drumul meu spre intalnirea de la Satic, exact de Sf. Marie cand am fost in vizita la bucataras Ina si bucataras Mutulica (Costel). De-atunci i-am spus Inei ca o voi incerca si eu cand ajung acasa. Este usor de preparat si la fel de usor de papat. O deliciosenie!

 

INGREDIENTE

  • Pentru crantzul de alune:
  • 100 gr. zahat;
  • 100 gr. alune prajite fara sare;
  • Pentru inghetata:
  • 600 ml. frisca lichida (eu am folosit Creme Patisserie);
  • 100 gr. caise deshidratate;
  • 3 albusuri de ou;
  • 1 fiola esenta vanilie;
  • semintele de la 1/2 pastaie de vanilie;
  • 100 gr. zahar;
  • 75 ml. apa;
  • putina sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inghetata de vanilie cu alune pralinate:

Cum preparam crantzul:  

Topim intr-un vas 100 gr. zahar, amestecand continuu pentru a nu se arde pana obtinem un caramel de culoare brun-aurie. Cand zaharul este complet topit adaugam 100 gr. alune tocate amestecam rapid,astfel incat sa se amestece in totalitate cu caramel. Amestecam putin pentru a gati usor si alunele, apoi turnam crantzul pe o bucata de folie metalica si-l intindem cat mai uniform. Lasam sa se raceasca , apoi il dezlipim de pe folie si il tocam cu un cutit sau il punem intr-o punga si-l zdrobim bine cu ciocanul pentru carne.

Cum preparam inghetata:

Batem cu mixerul frisca lichida pana ce devine pufoasa si o pastram in frigider pana preparam amestecul de albusuri.

Mixam cele 3 albusuri cu putina sare pana obtinem o spuma tare.

Separat, punem intr-un vas 75 ml. apa si 100 gr. zahar si amestecam din cand in cand, pana incepe sa fiarba. Cand siropul se leaga ( face spuma )  oprim focul si-l  incorporam  in albusurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va gati albusurile.

Adaugam vanilia , mai mixam putin si lasam compozitia sa se raceasca.

Maruntim caisele deshidratate ( eu le-am tocat la robot ), adaugam  frisca batuta , crantzul de alune si compozitia de albusuri. Amestecam bine cu ajutorul unei linguri.

Punem compozitia obtinutal in vase de plastic prevazute cu capac si le dam la congelator pentru minim 4 ore.

Putem servi inghetata simpla sau alaturi de fructe de padure si diverse sosuri de fructe. Eu am servit cu mure si sos de visine facut in casa.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Inghetata de vanilie cu alune pralinate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Inghetata asortata – vanilie, ciocolata, fructe