Sunt tare bune de servit atat ca atare (mai ales cand sunt inca calde) cat si alaturi de un iaurt sau o cana cu lapte, de pus la pachet, taiaite in doua si unse cu unt, cum vreti voi .... sunt minunate. Si daca aveti chef de joaca, le puteti impleti in fel si chipuri. Eu am ales 2 variante cu care m-am delectat si pe care le veti vedea in poze.
"Aluaturi de casa"
Intr-un bol se cerne faina si se pune sarea intr-o margine.
Se incalzesc usor 150 ml lapte impreuna cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga faina si drojdia zdrobita, amestecandu-se bine. Se lasa la loc caldut sa se activeze.
Restul de lapte se incalzeste impreuna cu untul pana ce acesta din urma se topeste.
Dupa ce s-a activat drojdia, se toarna peste faina, in mijloc. Se pune oul si se amesteca usor. Se adauga mixul de seminte apoi se toarna cate putin din laptele cu unt si se amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat moale, nelipicios, omogen. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se rup bucatele mici din aluat din care se formeaza snururi (acum depinde de cat de mari doriti sa le faceti, mie mi-au iesit 10) si se impletesc cate trei. Pentru cele rotunde, unul dintre suluri va fi mai lung. Se impleteste in trei, se rasuceste ca un melc iar bucata de snur mai lunga se rasuceste de jur imprejur, formand baza (se vede in poza modul de formare).
Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se bate oul cu 1 lg de lapte si se ung impletiturile. Se presara deasupra seminte de susan si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-40 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna!
1
In cazul in care aluatul mai cere, se poate suplimenta cu faina sau lapte, dupa caz.