"Provocarea GastroArt"
Acest fel de mancare a fost chiar si pentru mine o provocare si asta pentru ca nu am facut si nici nu am mancat niciodata pana acum. Mie mi-a placut foarte mult ceea ce a iesit!
Eu am folosit o bucata de vanata pentru rondele, una am taiat-o in doua.
Se spala vinetele apoi se curata de coaja dar nu de tot, se taie in dungi. Una din ele se taie rondele cu grosimea de 0.5 cm. Cealalta se taie in doua pe lungime si se scobeste miezul cu ajutorul unei linguri. Miezul se taie in cubulete mici.
Intr-un vas incapator se pune apa si 1 lg de sare grujoasa. Se introduc vinetele in aceasta apa, se scufunda bine si se pune un vas cu greutate peste ele pentru a ramane sub apa. Se pastreaza 30 de minute dupa care se scurg si se usuca bine.
Intre timp se pregateste sosul. Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pun 4-5 lg ulei de masline la incins. Se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca. Morcovul se curata, se da pe razatoarea cu gauri mici si se adauga peste ceapa, calindu-se impreuna.
Ardeii se spala, se curata de cotoare si seminte si se taie cubulete mici. Se adauga peste amestecul de ceapa cu morcovi si se lasa la calit. Se poate adauga si ardei iute. Eu nu am mai pus pentru ca ardeiul kapia era usor iute.
Rosiile se oparesc si se curata de pielita apoi se taie in cubulete. Se pun in cratita impreuna cu miezul de la vinete. Se amesteca, se adauga zaharul, sare si piper dupa gust si se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic, acoperite.
Patrunjelul verde si frunzele de menta se taie marunt. Usturoiul se taie in felii. Cand este gata sosul, se adauga verdeturile si usturoiul. Se amesteca bine apoi se stinge focul.
Intr-o tigaie se pune uleiul de masline la incins. Se prajesc rondelele de vinete pe o parte si pe cealalta, apoi jumatatile de vinete, intorcandu-le pe toate partile.
Se pregatesc 2 tavi. Se ung cu putin ulei de masline. Intr-o tava se pun rondelele de vinete iar deasupra se asaza cate o gramajoara din sos. In alta tava se pun jumatatile de vinete. Se umple fiecare vineta cu sosul ramas.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C. Se acopera tavile cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Dupa ce a trecut timpul, se indeparteaza folia si se mai lasa 15 minute.
Se servesc calde, asezonate cu patrunjel verde si frunze de menta tocate.
Pofta buna!
1
Vinetele se pun imediat in apa cu sare pentru a nu se innegri dupa taieire!