Cred ca multi dintre voi cumparati iaurt, iar pana nu demult asa faceam si eu. Faceam "lapte acru" si "chisleag" cum se zice in Moldova, dar nu iesea ca cel cumparat ... Asa ca am stat intr-o zi in magazin si am citit etichetele iaurturilor... Am constatat ca majoritatea contin lapte praf. Cand am ajuns acasa m-am pus pe treaba si am zis "ce-o iesi o iesi", iar de atunci nu mai cumpar iaurt :P Am hotarat sa nu tin doar pentru mine reteta si sa v-o impartasesc :P
1. Punem laptele intr-un vas pe aragaz, la foc mic.
2. Oprim focul inainte de a incepe laptele sa fiarba (cand formeaza o pojghita/"spuma" deasupra, daca aveti termometru alimentar cand ajunge la 78-80°C).
3. Lasam laptele la racit pana ajunge la temperatura optima (30 - 35°C) (daca bagati degetul in lapte nu va opariti).
4. Intr-un vas amestecati iaurtul cu laptele praf.
5. Turnati amestecul de iaurt si lapte praf in laptele cald si amestecati bine.
6. Puneti totul intr-un vas, acoperiti-l cu un capac.
7. Inveliti vasul intr-un prosop (dublu) si lasati-l asa 10 ore.
8. Dupa cele 10 ore, bagati vasul cu iaurt la frigider.
1
Pentru inceput puteti face o cantitate mi mica ;)
2
Cu cat puneti mai mult lapte praf, cu atat iaurtul va iesi mai cremos.
3
Prima data cand faceti iaurtul veti avea nevoie de o cultura starter (eu am folosit Nutriday natural). Daca vreti sa mai faceti iaurt, veti opri cateva linguri din iaurtul preparat de voi.
4
Iaurtul iese mai gustos (si asta nu e o gluma :D, e pe incercate ;) daca il puneti in vas de lut.
5
Poate in prima zi vi se va parea putin dulce, dar se mai schimba gustul si se acreste o tzara (in 2 - 3 zile):)
6
Iaurtul iese bunut si cu 1 lg de lapte praf la litrul de lapte - puteti tatona ;) si vedeti cum va place