Gulas

de anca_rm in Vita, 18 Iul 2017 | 10257 vizualizari

 

Retete de gulas sunt multe si fiecare zona are specificul ei.
Gulasul este o reteta foarte veche, care se face la ceaun.
S-a raspandit din Campia Panonica, incet, in multe tari si fiecare si-a pus amprenta asupra retetei.
 La inceput a fost pregatit cu carne de vitel, dar odata cu raspandirea lui pe alte meleaguri a fost folosita carne de porc, oaie, cal sau in combinatie.
Reteta pe care azi o propun este un gulas austriac, foarte aromat. L-am pregatit pe aragaz, la foc mic.
 
Cel mai important lucru este sa alegeti o carne buna, de preferinta de vitel, pentru ca fierbe mai repede si sa va inarmati cu rabdare.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr carne de vitel
  • 300 gr ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura otet din vin alb
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 10 gr boia dulce
  • 5 gr boia afumata
  • 1/2 lingurita boia iute sau fulgi de chili (se poate inlocui cu ardei iute)
  • 1/2 lingurita seminte de chimen
  • 300 ml supa de vita/pui/legume sau chiar apa
  • 2 linguri untura
  • 1 fir de cimbru
  • sare
  • piper
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulas:

Carnea o taiem in cubulete mai mari.

Ceapa o taiem marunt si intr-un tuci sau o oala cu fund gros, o punem la calit in untura. Cand ceapa este moale, adaugam pasta de rosii si supa sau apa. Boiaua o amestecam cu otetul de vin alb si le punem in oala.

Punem carnea si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand scade la jumate. In cazul in care carnea nu este moale, atunci mai trebuie sa adaugati supa sau apa, dar obligatoriu sa fie calda. Daca mai trebuie sau nu adaugata supa/apa, depinde de vasul in care gatiti gulasul.

 Semintele de chimen le maruntim intr-un mojar si le adaugam peste carne. Asezonam cu sare si piper, punem si usturoiul pisat si mai lasam 10 minute sa fiarba.

Se serveste cald alaturi de cartofi copti, galuste de paine sau orice garnitura doriti.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

mirela0911 1

20.07.2017, 09:09

Bun!

kytz 1

21.07.2017, 11:59

Bun , chiar foarte bun , deși cam trebuie mult curaj să stai lângă aragaz pe vremea asta !

tina58 1

03.09.2017, 09:28

Cred ca e destul de bun si asa dar eu prefer reteta clasica cu ardei gras si cartofi. De gustibus!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Tocana de manzat la ceaun