Gomboti ( galuste cu prune )

de Ina in Dulciuri, 1 Aug 2014 | 35990 vizualizari

 

Un desert de care auzisem , dar nu-l incercasem niciodata, pana anul trecut.
Le-am facut, mi-au placut, dar parerea mea sincera este ca acest desert se preteaza de 1-2 ori pe vara, nu mai mult :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de prune
  • 4 linguri cu zahar
  • 2-3 bete de scortisoara

Aluatul pentru galuste :

  • 1 kg de cartofi
  • 350 gr faina
  • 2 oua
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Pentru tavalit:

  • 50 gr de unt
  • 250 gr zahar
  • 300 gr pesmet
  • 1 lingura de scortisoara pudra
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti ( galuste cu prune ):

Cartofii ii curatam de coaja, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu putina sare, in care am adaugat si 2-3 bete de scortisoara .  Cand sunt fierti, ii scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca.

Spalam prunele si scoatem cu grija samburii, fara sa separam complet cele doua jumatati. Amestecam prunele cu cele 4 linguri de zahar si le lasam de o parte.

Intr-o tigaie topim untul apoi adaugam pesmetul si-l prajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit 250 g zahar si o lingura de scortisoara , apoi oprim focul dar nu ne oprim din amestecat pentru a nu se arde zaharul. 

Lasam pesmetul sa se raceasca  si ne ocupam de aluat

Zdrobim cartofii ca pentru piure, adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framantam totul pana obtinem un aluat protrivit de tare si usor lipicios.

Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute apoi rupem din el bucati potrivite pe care le aplatizam , iar in mijloc punem cate o pruna.  Strangem aluatul in jurul prunei , invelind-o total .

Intr-o oala punem 3-4 litri de apa la fiert cu putina sare si cand apa  incepe sa clocoteasca adaugam galustele formate, avand grija ca galustele sa nu fie prea dese si sa se lipeasca intre ele. 

Cand galustele se ridica la suprafata este semn ca-s gata. Le scoatem din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet/zahar/scortisoara.

Sunt bune atat calde, cat si reci .

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cu cat prunele sunt mai coapte, cu atat galustele vor fi mai suculente.

2

Este bine sa avem prune de dimensiune mica, pentru a putea forma galuste mici, care sunt mai aspectuoase.

3

Daca aluatul este prea moale, putem sa mai adaugam 1-2 linguri cu faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti ( galuste cu prune )" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune