Am vazut prune la aprozar si mi-am amintit de gombotii cu prune din tara. Sincer, nu sunt prunele de la noi cum se zice "prune bistritene",acele prune foarte gustoase si aromate care se iau usor de pe sambure, suntniste prune ce nu se iau de pe sambure si au gustul putin diferit, dar au fost super buni
Se curata cartofii (daca se poate sa fie mai fainosi e si mai bine), se taie cubulete si se pun la fiert
Cand cartofii sant fierti se zdrobesc bine cu o furculita sau cu robotul ,apoi se amesteca cu faina ,ouale,uleiul,si zaharul.
Prunele se spala bine, apoi se scot samburii sau se taie cu cutitul in doua daca prunele nu sant mari,eu a trebuit sa le tai si in 6 -7 bucati,apoi se dau prin zahar si se pun gombotii
Se ia un vas cu apa, se uda bine mainile dupa care se ia din compozitia cu cartofi si se intinde in palma sa fie cat mai subtitre aluatul intins,apoi se pun jumatati de prune dupa care se formeaza bilute sa fie toata pruna acoperita bine cu aluat.
Se ia o cratita se pun 3 litri de apa si 1 lingurita de sare,iar cand apa clocoteste se pun gombiti cu prune la foc portivit si se mai misca cratita din cand in cand sa nu vi se lipeasca de fundul cratitei.Cand gombotii se ridica la suprafata se mai lasa 2-3 minute apoi cu ajutorul unei palete se scot si se pun peste pesmet
Pesmetul se pune intr-o tigaie cu untul si zaharul si se ameteca bine pana se topeste tot untul, apoi se dau gombotii prin pesmet si se aseaza pe un platou.
Se servesc atat calzi cat si reci ,cu scortisoara ,smantana sau cine mai vrea cu zahar.
PS:eu am aluat prune de doua feluri si mai galbui si rosii