Aveam aceasta reteta pe lista de asteptare de multa vreme, de la Mena, cea cu gropite! :-* Mi-a suras ideea acestei retete pentru ca este fara cartofi, fara framantare sau mai stiu eu ce. Se fac repede si sunt foarte buni!
Multumesc Mena pentru reteta!
Se spala bine prunele si se curata de samburi. Daca prunele sunt mari se pot rupe in doua.
Intr-o oala se pune la fiert apa cu zaharul. Cand incepe sa dea in clocot, se face focul mic si se pune scortisoara. Se pun prunele si se oparesc timp de 2 minute. Se scot intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de apa.
Intr-o oala incapatoare se pune la fiert cele 7 cani cu apa si sarea. Malaiul, faina alba si grisul se amesteca impreuna. Cand incepe sa fiarba apa se toarna usor si se amesteca repede cu un tel avand grija sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba aproximativ 15-20 minute, astfel incat sa capete o consistenta mai groasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca atat cat sa se poata lua din compozitie si modela cu mana.
Intr-o tigaie se pune uleiul si se incalzeste usor. Se toarna pesmetul si zaharul, se amesteca bine lasand pe foc pana incepe sa isi schimbe putin culoarea pesmetul. Se stinge focul si se da deoparte.
Cu mainile umede se ia din compozitie, se aplatizeaza, se pune in mijloc pruna/jumatate de pruna si se formeaza o biluta, potrivit de mare.
Se pun in tigaia cu pesmet, se tavalesc sa se prinda peste tot pesmetul si se scot apoi intr-un bol. Daca preferati, se mai poate adauga putin zahar peste, inainte de a fi serviti.
Pofta buna!
1
Cu aceeasi cana se masoara toate ingredientele.
2
Daca prunele sunt mai acrisoare se poate adauga mai mult zahar in apa in care se oparesc.
3
Se pot inlocui prunele cu gem mai gros, de care preferati.